AcasaDESPRE NOISCURT ISTORICVIZIUNE / MISIUNEBAZĂ MATERIALĂCONTACTMANAGEMENTECHIPA MANAGERIALĂCONSILIUL DE ADMINISTRȚIECOMPONENȚA CONSILIUL DE ADMINISTRȚIE HOTĂRÂRILE CONSILIULUI DE ADMINISTRȚIE P.D.I.PLAN MANAGERIALOFERTĂ EDUCAȚIONALĂORGANIGRAMĂREGULAMENTE INTERNER.I. CODUL ETICR.O.F.COMPARTIMENT SECRETARIATCONTABILITATEEXECUȚIE BUGETARĂEXECUȚIE BUGETARĂ - buget localEXECUȚIE BUGETARĂ- BUGET LOCAL-31 MARTIE 2023EXECUȚIE BUGETARĂ-BUGET LOCAL- 30 IUNIE 2023 EXECUȚIE BUGETARĂ-BUGET LOCAL- 30 SEPTEMBRIE 2023 EXECUȚIE BUGETARĂ-BUGET LOCAL- 31 DECEMBRIE 2023 EXECUȚIE BUGETARĂ - buget de statEXECUȚIE BUGETARĂ - buget de stat-MARTIE 2023EXECUȚIE BUGETARĂ - buget de stat-IUNIE 2023 EXECUȚIE BUGETARĂ - buget de stat-SEPTEMBRIE 2023 EXECUȚIE BUGETARĂ - buget de stat- DECEMBRIE 2023 BUGET LOCALTRANSPARENȚA BUGETARĂBUGET DE STATBUGET LOCALEVALUARE NAȚIONALĂ EVALUARE NAȚIONALĂ LA CLASELE II , IV, VIEVALUARE NAȚIONALĂ LA CLASA A VIII-ACALENDAR EVALUARE NAȚIONALĂ CLASA A VIII-A CERERE TIP CONTESTAȚII LA EVALUARE NAȚIONALĂ CLASA A VIII-A CONTESTAȚII LA EVALUARE NAȚIONALĂ CLASA A VIII-A SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ LA CLASA A VIII-A 2024ORARORARE ȘCOLIORAR GIMNAZIU MIREȘU MAREORAR GIMNAZIU LUCĂCEȘTIORAR MICROBUSLEGISLAȚIELEGEA ÎNVĂȚĂMÂNTULUIROFUIPSTATUTUL ELEVULUICODUL MUNCII, CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂOLIMPIADE ȘI CONCURSURIOLIMPIADE ȘCOLAREPARTENERIATE / PROIECTEACTIVITĂȚI EXTRAȘCOLARE 2022-2023ACTIVITĂȚI EXTRAȘCOLARE 2024 ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LECTURIIMIKEY MOUSELEGĂTURI UTILEINSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN MMMINISTERUL EDUCAȚIEIPRIMĂRIA COMUNEI MIREȘU MARECASA CORPULUI DIDACTIC MMDIDACTIC.RO
COPYRIGHT © 2013 - Şcoala Gimnazială Mireșu Mare by ing. Buciuman Raul
1437000604121.png 16-accessibilityicon512
ȘCOALA  GIMNAZIALĂ MIREȘU  MARE
Tel : 0262 284008
 E-mail: scoala_mires @yahoo.com

Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou, este un adevărat spectacol multicolor!
Vineri, 3 iunie, ca o încununare a activităţilor dedicate Zilei Copilului, elevi din ciclul primar al Şcolii Gimnaziale Mireşu Mare au participat într-o excursie tematică la Grădina botanică „Vasile Fati” Jibou şi  rezervaţia naturală „Grădina Zmeilor” de la marginea localităţii sălăjene Gâlgăul Almaşului. Coordonatoarea proiectului a fost prof. înv. primar Ciocotişan Claudia, secundată de prof. Pop Livia, contabil Vanţa Simona, prof. Dragoş Gelu. Din partea Consiliului de administraţie a participat d-na Duma Maria, reprezentanta părinţilor.
De departe, cel mai vizitat punct turistic din judeţul Sălaj Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou ne-a întâmpinat cu standuri florale aranjate cu multă pricepere. Am putut vedea sute de mii de flori! De la narcise, zambile, trandafiri la cireşii şi nuferii de diferite culori din Grădina japoneză, unde trona o statuie impunătoare reprezentând un şarpe şi plantele de munte din Alpinariu, din zona stâncoasă a grădinii.
A fost multă veselie şi uimire pe chipul copiilor mirişeni dar şi multă curiozitate când au vizitat Acvariul cu peşti coloraţi, unul mai interesant decât celălalt. Ne-am intersectat cu multe grupuri, inclusiv din Baia Mare şi peste tot era veselie, plăcerea de a vedea un colţ de rai!
Am vizitat apoi Grădina zoologică iar păsările exotice, căprioarele, cerbul carpatin ori mistreţii au avut parte de multe interjecţii  la vederea lor! După mai bine de trei ore de vizită, de dat pe topogane sau escaladat „vulcanul” din apropierea terasei cu îngheţată şi dulciuri, ne-am cumpărat suveniruri pentru noi dar şi pentru părinţi, „sponsori” generoşi ai copiilor lor.
Deşi vremea caniculară ne-a obosit oarecum, am urcat voioşi şi curioşi să vedem un alt obiectiv trecut în  agenda noastră „Grădina Zmeilor”, în autocarul condus cu măiestrie de Bonaţ Grigore. După aproximativ 20-25 minute am ajuns. Legenda spune că stâncile de acolo prind viaţă. Stâncile s-au desprins din peretele stâncos şi compensează dimensiunile net reduse faţă de spectaculoasa zonă „Meteora” din Grecia cu o sumedenie de legende, care de care mai fantastice. Suita de stânci cu forme ciudate, formate prin eroziune, a alimentat, de-a lungul timpului, imaginaţia localnicilor şi nu numai. Aşa au luat naştere legendele ce însoţesc şi animă „Grădina Zmeilor”. În partea cea mai vestică a grădinii, mai mari, separate una de alta, sunt două stânci gemene. Sunt Zmeul şi Zmeoaica. Se spunea că aceste pietroaie se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej.  O altă legendă spune că zona era casa unor zmei care furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte. După ce l-a învins, a găsit soarele şi l-a aruncat sus pe cer. Ceilalţi zmei au venit să îl ajute, dar au fost orbiţi de strălucirea neaşteptată. În acelaşi timp, una dintre fetele eliberate a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformaţi în stane de piatră. Formele ciudate ale stâncilor, dar şi imaginaţia bogată a localnicilor, a făcut ca acestora să le fie atribuite denumiri cu conotaţii supranaturale dar şi denumiri mai pământene: „Moşu”,” Eva”, „Dorobanţul”, „Degeţelul”, „Sfinxul”, „Călugărul”, „Căpitanul”, „Soldaţii Căpitanului”.
La reîntoarcere am venit puţin mai obosiţi dar cu tolba plină de poveşti  şi impresii pe care elevii şcolii noastre doresc s-o împărtăşească părinţilor, bunicilor şi fraţilor mai mari care nu au putut veni în excursia noastră pe plaiuri sălăjene!
                                                                                                                                                                                                                                                                        TEXT BY  GDL
GALERIE FOTO
ÎNAPOI
gradina japoneza